Att spela rysk roulette

Här kommer ett lite annorlunda inlägg – om rysk roulette. Jag brukar ju tipsa om sajter som täcker allt om roulette online, men idag blir det alltså den mest ökända varianten av roulette som avhandlas.

Rysk roulette är ett ökänt spel som kan få dödlig utgång och namnet kommer ifrån vad som tros vara ursprungslandet för spelet. En eller flera deltagare turas om att avfyra en revolver mot sitt eget huvud. Spelet börjar med att en av deltagarna snurrar på revolverns cylinder, laddad med vanligtvis en kula, för att slumpa i vilken position kulan hamnar och riktar sedan pipan mot huvudet och trycker av innan revolvern går vidare till nästa. Historiskt sett är revolvrar med sex skott det vanligaste. Laddas revolvern med en kula och cylindern snurras har deltagaren en chans på 5 av 6 att överleva, ca 83,3 %.

Rysk roulette i filmer

I The Deer Hunter från 1978 med Robert De Niro i huvudrollen finns en känd scen med rysk roulette. Tre amerikanska soldater som har blivit tillfångatagna under Vietnamnkriget tvingas ställa upp i spelet medan deras tillfångatagare satsar på resultatet. Reglerna för spelet är synnerligen brutala då spelet ska fortsätta tills endast en deltagare fortfarande är vid liv. Det sägs att De Niro ska ha efterfrågat att en riktig kula skulle användas i revolvern vid inspelningen för att skapa mer intensitet. De andra skådespelarna ska enligt uppgift ha gått med på önskemålet utan att motsätta sig men tvångsmässigt försäkrat sig ett flertal gånger innan tagningarna att kulan inte skulle vara på tur i cylindern.

Rysk roulette i verkliga livet

För ett par år sedan rapporterade tidningar i USA att en deprimerad man spelade rysk roulette mot sin hund och spelet fick en dödlig utgång för mannen.

Även i Sverige har spelet skapat rubriker. För bara ett fåtal år tillbaka rapporterade nyhetstidningar om hur en man och hans kvinnliga släkting spelade rysk roulette under en fest i en lägenhet i Göteborg. Mannen hämtade en revolver, riktade den mot sitt huvud och tryckte av men revolvern klickade. När han sedan lämnade kvinnan ensam i rummet för att besöka toaletten hörde han en smäll och fann kvinnan död.