Visste Einstein vad han snackade om?

Nu ska jag börja surra om huruvida det går att vinna på roulette eller ej. Många casinon menar ju att det går. Eller de antyder starkt att det går. Men gör det verkligen det? Einstein sa att man måste fuska för att vinna och alla vet ju att den där mannen var ganska smart.

Om man kan vinna på roulette

Man kan vinna på roulette. Faktum är att man vinner ungefär 50 % av gångerna. Det är svårt att säga någonting annat om det. Frågan är om man kan vinna i längden. Det kan man också göra. Hur då? Jo, om man säger så här att du satsar 10 000 kronor på nummer 31 och vinner 35 gånger insatsen. Det är 350 000 kronor. Grattis. Det är bara att gå till baren med pengarna och gå lös. Sedan så använder du resten av ditt roulette-liv att spela för 1 krona per nummer och du spelar bara en gång i veckan. Om du har maximal otur, vilket är helt osannolikt, och förlorat jämnt så är det 52 kronor i nettoförlust per år. Lever du i 100 år så kan du maximalt förlora 5 200 kronor och ligger alltså 344 800 kronor plus. Du gick plus i längden på roulette och är ett levande på exempel på att man kan vinna i längden på roulette.

Om man har fördel på roulette

Men om man ställer frågan om man har en fördel mot huset när man spelar roulette så är det en annan femma. Spelar du med samma summa på samma nummer under miljontals upprepningar så kan du inte tro att du ska gå plus. Du har alltså ingen fördel på roulette. Det är det här Einstein menar med att man måste fuska. Man måste inte fuska för att vinna om man ska vinna enstaka gånger eller om man har en massa tur och vinner över tid. Men ska man räkna på sannolikheten över tid så har du alltså ingen fördel. Tänkte bara reda ut begreppen för alla läsare! Må gott.